De fransman Jean-Georges Affholder, een gepensioneerde cartograaf van het Institut Geographique National (IGN) in Parijs, heeft een methode bedacht om precies te berekenen waar het geografische middelpunt van de Europese Unie zich bevindt. Op dit moment is dat 50°7′2.23″N 9°14′51.97″E, ofwel Westerngrund, Duitsland.

Met het toevoegen van landen aan de Europese Unie is het middelpunt steeds verschoven sinds de oprichting van de EU in 1987. Wanneer de Brexit in 2019 plaatsvindt, zal het voor het eerst zo zijn dat een land de EU verlaat. Dan verschuift het geografische centrum ook weer.

Voor een korte documentaireserie reizen we deze zomer (van 20 tot en met 29 juli) met de auto langs alle geografische middelpunten van de Europese Unie: vijf oude centra, één huidig centrum en één toekomstig centrum.

Deze kleine dorpjes waren stuk voor stuk onderdeel van een gigantisch Europees project. Een roadtrip langs deze plekken biedt een mooie gelegenheid om een veranderend Europa vast te leggen. Aan de han van persoonlijke verhalen zullen thema’s voorbijkomen die altijd een grote rol hebben gespeeld sinds de oprichting van de EU, zoals migratie, de trek van het platteland naar de stad, oorlog en vrede.